3 Ocak 2021 Pazar

PPS Numarası Nasıl Alınır?

PPS Numarasi Edinmek Niçin Gerekli?


PPS numarası bir nevi sigorta sicil numarası ve ülkede bir İrlanda Kimlik numarası olmadığı için onun yerine kullanılan birincil numara. Maaşınızın yatmasından ehliyet almaya, sağlık sigortasından okul kaydına herşey için çok kritik önemde. 

https://www.gov.ie/en/service/12e6de-get-a-personal-public-service-pps-number/

Pandemi'den once başvurular bizzat PPS ofise giderek yapılıyordu ve bunun için de bir randevu almak gerekiyordu. Fakat güncel durumda tüm başvurular online'a taşınmış durumda. Bunun için öncelikle bi basic MyGovID hesabı açıyorsunuz ve ardından PPS numarası başvurusu yapıyorsunuz. Bunun için tek gereken işyerinizden PPS başvurusu için alacağınız bir yazı ve proof of address. Proof of address için illaki bir fatura gerekli değil, şayet geçici bir yerde kalıyorsanız, caretakerdan orada yaşadığınıza dair bir yazı talep edebilirsiniz. 

https://www.mygovid.ie

PPS numarası aldıktan sonra vakit kaybetmeden MyGovID hesabınızı verified account'a çevirmenizi tavsiye ederim.

Eşiniz ve çocuklarınız için PPS numarası başvurusu yaparken başvuru gerekçesi olarak herhangi bir şey belirtebilirsiniz (örneğin GP kaydı yaptırmak, Child Benefit başvurusunda bulunmak, ehliyet almak ya da okul kaydı yaptırmak gibi).

Belirttiğim gibi önceden PPS numarası başvurusu bizzat yapılıyorken PPS numarası ve ardına Public Services Card artarda gönderiliyordu. Şu anki durumda PSC almak prosedürü bir miktar değişti. PPS numarası geldikten sonra PSC kartı için yine bir yüzyüze appointment gerekiyor. Bunun nasıl yapılacağı aşağıda açıklanmış durumda, pandemiden sonra değişme olasılığı var.

https://www.gov.ie/en/publication/fd52ab-public-services-card/